WordPress website zelf maken

by ICT-mannetje

Starten met een WordPress website

Een WordPress website zelf maken is wellicht eenvoudiger dan je zelf denkt. Als je deze blogpost leest, ga ik er vanuit dat je WordPress al geïnstalleerd hebt op een server of lokale host. Heb je hier nog hulp bij nodig? Lees dan mijn uitleg over WordPress installeren op een localhost

Maar dan? Waar begin je met het maken van een WordPress website? Iedereen zei dat het makkelijk zou zijn. Maar na een paar minuten zitten klooien komt er niet heel veel soeps uit. Laat mij je wat handvatten geven, zodat je een eerste simpele website zelf kunt gaan maken

Beginnen met WordPress

Als je in het hoofdmenu van WordPress bent heb je twee balken waar je rekening mee moet houden. De bovenste (verticale) balk leidt je naar jouw website. Naarmate je plug-ins gaat installeren, verschijnen er meerdere opties. Voor nu kun je deze negeren.

Als je begint met een WordPress website zelf te maken, begin je meestal met het kiezen van een thema. Op basis van dit thema ga je jouw website opbouwen. Dit is heel belangrijk, maar laten we het niet moeilijker maken dan het is.

Wij kiezen onze thema’s op basis van twee criteria: spreekt de bovenste
balk ons aan en: hoeveel functies heeft de customizer? In het laatste
geval is meer, meestal beter. In het eerste geval een kwestie van smaak.

Gebruik maken van OceanWP

Als je net begint met een website maken, raad ik je aan oceanWP te gebruiken en dan ook meteen ocean Extra. Dan heb je meteen veel opties en kan je de meeste ontwerpen al gemakkelijk maken. Oké, maar hoe doe je dat? Ga naar ‘Weergave’ en klik daarna op ‘Thema’s’.

Waarschijnlijk is Twenty Nineteen je standaard thema, maar als je op ‘nieuw thema toevoegen’ klikt kan je naar hartenwens een thema uitkiezen. In dit geval gaan we er even van uit dat je ons advies ter harte neemt en leggen we je uit hoe je een goede basis kan leggen met oceanWP. Klik rechtsboven op ‘Thema’s doorzoeken’, kies oceanWP en installeer deze. Klik meteen op activeren en als het goed is krijg je een melding dat Ocean Extra bij de aanbevolen plug-ins horen, klik hierop en installeer ook deze. Goed, je thema is geïnstalleerd. Nu nog content toevoegen.

Afbeelding oceaan

Pagina's aanmaken in WordPress

Onze workflow gaat meestal aan de hand van het opbouwen van een basis. Als je niet geordend te werk gaat kan WordPress namelijk best een chaos worden. Je was bezig met dit en paste toen dat aan en uiteindelijk was je alweer vergeten wat je ook alweer als eerste deed. Daarom gaan we altijd eerst pagina’s aanmaken. We beginnen met de bovenbalk van je website (dit heet ook wel een header). Vervolgens gaan we de nodige instellingen aanpassen in de Customizer en daarna gaan we pas de pagina’s inhoud geven.

Dus laten we beginnen: klik op pagina’s en dan bovenin op ‘nieuwe pagina’. Geef deze de titel: ‘Home’ en scroll dan naar beneden. Als het gelukt is om Ocean Extra goed te installeren komen hier instellingen te staan. Klik bij het menu ‘Main’ op content lay-out en kies dan ‘100% Full Width’. Ga daarna naar het kopje ‘Title’ en klik dan bij ‘Display Page Title’ op ‘Disable’.

Je pagina is klaar om gepubliceerd te worden, dit doe je op de blauwe knop rechtsboven. Als je meer pagina’s op je website wilt kan je deze op dezelfde manier aanmaken en dan bovengenoemde stappen opnieuw volgen (misschien een contactpagina, of iets over jou?). Als je dit hebt gedaan gaan we je header aanmaken. Dit doe je door naar ‘Weergave’ en ‘Customizer’ te gaan. Dit zijn je instellingen van de plug-in. Klik op ‘Menus’ en ‘Nieuw menu aanmaken’. Geef je menu een naam en klik dan op items toevoegen.

Op deze manier kan je je menu’s toevoegen. Let er bij ‘Home’ op dat je op ‘Pagina’ klikt en niet op ‘Aangepaste link’, dit is namelijk een ander menu. Klik op publiceren en je menu is gemaakt. Die zie je alleen nog niet. Dat doe je door naar beneden te scrollen en ‘primair’ te selecteren. Nu heb je een menu!

Afbeelding van een menu

Handige instellingen in WordPress

Tot slot een aantal handige tips voor het maken van een WordPress website. Als je weer teruggaat naar het hoofdmenu van de customizer kan je naar Homepage-instellingen gaan en ‘een statische pagina’ aanklikken. Kies dan de Homepagina die je hebt aangemaakt. Op deze manier selecteer je de pagina die zich opent als je op jouw website zoekt: je eerste pagina en dus je homepagina.

Nu nog even wat instellingen om je pagina wat op te schonen. Klik op Footer onderaan (in de eerste pagina van de customizer) en klik het vinkje uit dat zegt ‘Footer onderaan activeren’. Deze gaan we later zelf aanpassen. Hetzelfde geldt voor ‘Hoofd balk’ (opnieuw in de eerste pagina van de customizer). Klik op ‘Algemeen’ en vink dan het kopje uit dat zegt: ‘Activeer top balk’. Op deze manier heb je een lege pagina gemaakt die je zelf in kan delen hoe je dat wilt hebben. Hoe doe je dat? Dat leggen we je graag uit in de Elementor WordPress handleiding. Meteen al een vraag over hoe je zelf een WordPress site moet maken? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.

WAT NU?

Wat denk je er van? Ga je het zelf proberen, of laat je het over aan een professional? 

Misschien een idee om eens te klikken op de knop hieronder en te kijken wat we voor je kunnen betekenen.