WAT NU?
Wat denk je er van? Ga je het zelf proberen, of laat je het over aan een professional?
Misschien een idee om eens te klikken op de knop hieronder en te kijken wat we voor je kunnen betekenen.
by ICT-mannetje
Hier zit je dus, met je laptop, kopje koffie erbij, je hebt het internet afgestruind op zoek naar de beste sitebuilder en je kwam uit op… WordPress. Zoals zeg maar 95% van het internet heeft besloten: “Ik ga een website leren bouwen in WordPress”. En dan, waar begin je dan? Je downloadt WordPress van de website en struikelt van de ene betaalmuur in de andere. Huh, maar het was toch gratis? Eigenlijk wel. Je moet het alleen anders aanpakken. Want geloof het of niet, zelfs de mooiste websites kan je in principe gratis bouwen, het kost je alleen net wat meer stappen. Maar jij leest dit artikel, dus dat wil je wel.
Ben je al verder in mijn handleiding, ga dan verder naar het beginnen met het bouwen van een website in WordPress en mijn Elementor WordPress handleiding.
Dat klinkt al meteen moeilijk en bij jou begint het misschien al te kriebelen. Laat ik bij het begin beginnen: alles op internet draait op servers. WordPress, Google, Marktplaats en zelfs die websites die je in incognito tabbladen opent. Ongeveer alles. Wat moet jij daar mee? In principe hetzelfde: WordPress gebruik op een eigen server. Dit noem je een localhost. Op deze localhost kan je WordPress gebruiken. Zo makkelijk? Ja, zo makkelijk. Staat je website dan meteen online? Nee, die staat op je lokale server, waar alleen jij bij kan als je de server aanzet.
Om te kunnen beginnen met het bouwen van jouw website moeten we bij het begin beginnen: Installeer Wamp en WordPress.
Wamp is een programma dat dient als localhost (eigen server). Dit download je via deze website: http://www.wampserver.com/en/. Scroll op de website in de link even naar beneden en download dan de juiste versie. Klik de download aan en installeer Wamp op je computer (in principe staan alle instellingen juist en kan je gewoon doorklikken).
Zodra je Wamp hebt geinstalleerd, installeer je WordPress via deze link: https://wordpress.org/download/. Wanneer je dit gedaan hebt moet je het bestand uitpakken, kopiëren en plakken in de bestanden van Wamp. Ga naar de map waar je Wamp hebt geïnstalleerd, open Wamp aan en klik ‘www’ aan. Hier plak je de zojuist gekopieerde WordPress bestanden in. Gelukt? Super! WordPress staat nu op de localhost. Het enige wat je nog moet doen is een database aanmaken, want waar slaat WordPress anders zijn bestanden op?
WordPress installeren op een localhost is als het goed is gelukt. Je hebt WordPress geïnstalleerd op jouw Wamp server. Nu kunnen we verdergaan en een database maken voor een localhost. Klik op je bureaublad Wamp aan. Deze gaat zichzelf opstarten, je ziet wat zwarte balken vliegen en rechts onderin verschijnt een roze icoon (of je moet even op het pijltje klikken rechtsonder), dan staat Wamp daar. Klik erop en druk dan op ‘phpMyAdmin’. Een website opent zich waar je bij gebruikersnaam ‘root’ invult en het wachtwoord laat je leeg. Dan kom je in de console waar je jouw database voor jouw localhost gaat aanmaken. Druk op ‘Databases’ en vul dan eerstewebsite_db in en druk dan op ‘Create’. Nu heb je een database aangemaakt, maar deze is nog niet verbonden met WordPress.
Ga naar je internetbrowser (zorg dat Wamp nog steeds aan staat!) en type in: localhost/wordpress. Nadat je een taal hebt gekozen kom je bij het gedeelte aan waar we de database koppelen aan WordPress. Typ bij databasenaam ‘eerstewebsite_db’ in, bij gebruikersnaam ‘root’ en laat het wachtwoord leeg. Bij Hostnaam hoort als het goed is ‘localhost’ te staan en Tabelprefix ‘wp_’. WordPress reageert enthousiast en de installatie kan beginnen. Vul de basisinformatie in en log dan in: je bent in WordPress.
Nu kan het echte bouwen beginnen! Maar wacht, waar begin je eigenlijk? Hoe werkt WordPress? We leggen het je uit in de volgende blogs: WordPress website zelf maken en Elementor WordPress handleiding. Want een klein opstapje is wel zo prettig.
WAT NU?
Wat denk je er van? Ga je het zelf proberen, of laat je het over aan een professional?
Misschien een idee om eens te klikken op de knop hieronder en te kijken wat we voor je kunnen betekenen.