Web design - Hoe maak ik een mooie website?

by ICT-mannetje

Hoe kom ik bij het menu om mijn website aan te passen?

Hoe maak ik een mooie website? Je hebt waarschijnlijk direct een idee over hoe deze er ongeveer uit moet zien. Je begint met bouwen en je merkt dat je de ideeën die je erover had niet kunt realiseren. Moet dat vakje iets meer naar links? Die foto naar rechts? En die tekst… daar is geen plek meer voor. Hoe kan dat?

Vaak zijn jouw ideeën een plaatje van het eindresultaat, maar de weg daar naar toe? Daar heb je nog niet over nagedacht. Het is alsof je dat nieuwe Ikea-kastje al in je woonkamer hebt staan, maar er nog niet over nagedacht hebt dat het in elkaar zetten van het kastje altijd een groter probleem is dan je in eerste instantie dacht. Laten we dit daarom systematisch aanpakken, aan de hand van 3 stappen:

  1. Zoek inspiratie

  2. Ontwerp

  3. Bouw

Inspiratie bouwen website

Stap 1 – Zoek inspiratie

Zelfs wij hebben met enige regelmaat een writers-block. Wat je hierbij kunt doen is inspiratie opdoen op het internet. De volgende twee technieken helpen daar bij:

  1. Zoek naar gave websites die al bestaan
    Vaak hebben grote (en moderne) bedrijven mooie websites. Kijk bijvoorbeeld naar de sites Apple.comXbox.com, Walibi.nl. Om nog meer mooie websites te vinden, kun je Googlen naar prijswinnaars. Persoonlijk vinden we prijswinnende websites niet altijd de mooiste sites, maar wel de meest functionele. Een mooie website sluit een functionele website zeker niet uit en webbouwers die deze twee wél weten te combineren, hebben naar onze mening echt een goede website neergezet!

  2. Het oude vertrouwde Pinterest. Simpelweg zoeken naar webdesign levert je al heel veel formats op waar je mooie ontwerpen uit kunt halen. Een website waar wij persoonlijk veel inspiratie vandaan haal is
    Dribble. Verschillende design-studio’s laten hier hun mooiste werk zien.
ontwerp je website

Stap 2 - Ontwerp

Stap 2 – Ontwerp

Met een boekwerk aan ideeën zul je dan toch voor concrete ontwerpen moeten kiezen. Wij vinden het een geruststellende gedachte dat niemand weet wat je allemaal geschrapt hebt en daardoor geen mening heeft over de andere onderwerpen wat we in gedachten hadden.
Simpelweg papier, potlood en je hersenen moeten genoeg zijn om wat gave ontwerpen op papier te zetten. Begin met de bovenkant (header), dan de onderkant (footer) en als laatste wat er tussenin komt.

We hebben het nu puur over het visuele aspect van de website. De volgende blog gaat over de inhoud van je website. Stel jezelf de volgende vragen: wat wil ik bereiken? Wat wil ik overbrengen met mijn design? De antwoorden op deze vragen bepalen alles: de kleuren, het lettertype, de foto’s en zelfs of je ronde of vierkante vormen moet gebruiken. Bedenk bij alles: wat wil ik uitstralen en wat is het effect daarvan op de bezoeker? Je hoeft geen psycholoog of coach te zijn om dat in te kunnen schatten. Bedenken hoe iemand op iets reageert doen we immers de hele dag!

het bouwen van een website

Stap 3 – Bouw

Het idee wat eerst alleen in je hoofd zat heb je op papier gezet en komt op het internet! Als je WordPress gebruikt, word je al vaak een beetje geholpen: je hoeft je site niet zonder hulp op te bouwen. Veel builders hebben een blokkensysteem waarin je je website kunt opbouwen. Heb je geen inspiratie? Dan hebben deze builders ook templates ter beschikking waar je gebruik van kunt maken. In onze Elementor WordPress handleiding

leggen we uit hoe je een populair template-systeem kan gebruiken. Dat maakt het ontwerpen stukken gemakkelijker.

Dus, hoe maak je een mooie website? Vaak door gewoon te doen! Vertrouw op jezelf. Er zit meer ontwerpkracht in je dan je in eerste instantie denkt. Door te doen word je vanzelf beter in Design. Daar mag je op vertrouwen!

WAT NU?

Wat denk je er van? Ga je het zelf proberen, of laat je het over aan een professional? 

Misschien een idee om eens te klikken op de knop hieronder en te kijken wat we voor je kunnen betekenen.