Web design - Hoe maak ik een mooie website?

by ICT-mannetje

Hoe kom ik bij het menu om mijn website aan te passen?

Hoe maak ik een mooie website? Je hebt waarschijnlijk meteen beelden hoe deze er ongeveer uit moet zien. Je begint met bouwen, op welke manier dan ook, en je merkt dat je beeld helemaal niet zo helder was. Moest dat vakje iets meer naar links? Die foto naar rechts? En die tekst… ach daar is eigenlijk helemaal geen plek meer voor. Hoe kan dat? 

Vaak zijn de beelden in je hoofd een plaatje van het eindresultaat, maar de weg er naartoe is helemaal nog niet uitgedacht. Het is alsof je dat nieuwe Ikea-keukenkastje al in je woonkamer denkt, maar nog niet door hebt dat het in elkaar zetten altijd een groter probleem is dan je in eerste instantie dacht. Dus laten we het systematisch aanpakken. Dit doen we aan de hand van 3 stappen:

  1. Zoek inspiratie
  2. Ontwerp
  3. Bouwen
Inspiratie bouwen website

Stap 1 – Zoek inspiratie

Zelfs wij hebben met enige regelmaat een writers-block. Het enige wat je dan kan doen is inspiratie opdoen op het internet. Twee technieken die goed werken zijn:

  1. Zoeken naar vette websites die al bestaan. Vaak hebben grote (moderne!) bedrijven ook mooie websites. Bijvoorbeeld: Apple.comXbox.com, Walibi.nl. Je zou bijvoorbeeld ook naar websites kunnen googelen die prijzen hebben gewonnen. Persoonlijk vind ik deze prijswinnende sites niet altijd de mooiste websites, maar wel de meest functionele. Een mooie website sluit een functionele website zeker niet uit en webbouwers die deze twee wél weten te combineren hebben naar mijn mening echt een goede website neergezet.
  2. Het oude vertrouwde Pinterest. Simpelweg zoeken naar webdesign levert je al heel veel formats op waar je mooie ontwerpen uit kan maken. Een website waar ik persoonlijk veel inspiratie vandaan haal is Dribble. Verschillende design-studio’s laten hier hun mooiste werk zien. 
ontwerp je website

Stap 2 - Ontwerp

Met dat boekwerk aan ideeën zul je dan toch wat concrete ontwerpen moeten gaan kiezen. Ik vind het altijd een geruststellende gedachte dat niemand weet wat je allemaal geschrapt hebt. Dus ze missen niet dat je gekozen hebt voor ‘dit’ ontwerp in plaats van dat ‘andere’. Simpelweg papier, potlood en breinstelsel moet genoeg zijn om wat gave ontwerpen op papier te zetten. Begin met de bovenkant (de header), dan de onderkant (de footer) en als laatste wat er tussenin moet komen. 

We hebben het nu puur over het visuele aspect van de website. De volgende blog gaat over de inhoud van je website, maar zelfs nu geldt dezelfde vraag: wat wil je bereiken? Wat wil je overbrengen met je design? Dit bepaalt alles. De kleuren, het lettertype, de foto’s en zelf of je ronde of vierkante vormen gebruikt. Bedenk bij alles: wat wil ik uitstralen en wat is het effect daarvan op iemand? Je hoeft geen psycholoog of coach te zijn om dat te kunnen bedenken. Bedenken hoe iemand op iets reageert doen we immers de hele dag!

het bouwen van een website

Stap 3 – Bouwen

Je hebt een idee in je hoofd, op papier en straks op het internet. Als je bijvoorbeeld WordPress gebruikt word je vaak al een beetje geholpen: je hoeft het vaak niet zonder hulp op te bouwen. Veel builders hebben een blokken systeem waarin je je website op kan bouwen, maar hebben vaak ook templates waar je gebruik van kan maken mocht je echt geen inspiratie hebben kunnen opdoen. In onze Elementor WordPress handleiding leggen we uit hoe je een populair template-systeem kan gebruiken. Dat maakt ontwerpen vaak een stuk gemakkelijker. 

Dus, hoe maak ik een mooie website? Vaak door gewoon te doen. Vertrouw op jezelf, er zit meer ontwerpkracht in je dan je in eerste instantie zou denken. Door te doen wordt je vanzelf beter in design. Daar mag je op vertrouwen.

WAT NU?

Wat denk je er van? Ga je het zelf proberen, of laat je het over aan een professional? 

Misschien een idee om eens te klikken op de knop hieronder en te kijken wat we voor je kunnen betekenen.